Lino

Broušení podlah, broušení podlah Praha, broušení betonových podlah, broušení betonu, renovace betonu, broušení lina, broušení PVC podlah, broušení teraco, repase teraco, broušení kamenných podlah, broušení mramoru, broušení žuly, odstranění koberců, stržení lina, impregnace podlah, olejování podlah, lakování podlah včetně inspekce a zajištění technických posudků je naše firma připravena zajistit naše odborné služby dle našich interních firemních standardů, směrnic a norem ISIS SYSTEM®, IICRC™, NWFA™ v rámci naší firmy Floor Special Services®.

Renovace lina

Broušení lina, broušení PVC podlah, broušení marmolea je prováděno patentním certifikovaným systémem ISIS Professional™ a metodami Dr.Schutz® na základě odborných a profesně způsobilých školení a dle přísných certifikačních norem institutu IICRC™, NWFA™ v rámci České Republiky, Slovenské republiky naší firmou Podlahářský Servis CZ.

Renovace lina

Naše firma je odborně způsobilou a renomovanou prováděcí podlahářskou firmou s kvalitním zázemím zakládajícím se na odborném vzdělání, teoretických vědomostech a bohaté a dlouholeté praxi prováděných služeb a realizací a spoluprací s významnými institucemi  v rámci ČR, Británie a Německa.

Renovace linaTato interní technologická  norma naší firmy   přináší maximální spokojenost  Vás – našich zákazníků v plné součinnosti se zachováním etických a jakostních prováděcích standardů včetně dlouhodobé udržitelnosti ochrany  povrchů a svěřeného majetku.

Renovace lina

Lino a PVC podlahy

Broušení lina, PVC podlah či marmolea je zajišťováno prostřednictvím našich techniků a vedoucích pracovníků a probíhá dle norem IICRC, které se řídí vydáním certifikace ANSI schváleného standardu – BSR-IICRC S220 o tvrdém povrchu  dřeva a její inspekce. Prudký rozvoj vědy a technologií je v posledních desetiletích provázen i rychlým rozvojem stavebnictví a vývojem a zpracováním a keramických a fasádních materiálů a v neposlední řadě ochraně povrchů. V široké nabídce však není lehké se vždy snadno zorientovat, zvláště když některé technologie a postupy se od sebe liší jen minimálně.

Všeobecný výraz lino v sobě ukrývá poměrně slušný chaos pojmů: lino, linoleum, vinylová podlaha či podlaha z PVC (polyvinylchloridu). Známý výraz lino je vnímán jako synonymum dvou naprosto odlišných typů podlah: přírodního linolea a podlah z PVC – podlah vinylových. Navíc je lino poměrně hanlivý výraz asociující laciné podlahové krytiny, které byly nabízené v rolích unifikované šířky před rokem 1990 a ještě krátce poté v omezeném množství barev a dekorů. To však nemá se současnými linolei a vinylovými podlahami již nic společného.

PVC podlaha byla a stále její obliba mezi lidmi přetrvává jako nejčastěji využívaná umělá podlahová hmota. Vyrábí se polymerací vinylchloridu (P = polymer, VC = vinylchlorid). Základní surovinou pro jeho výrobu je chlor (vyrábí se elektrolýzou vodného roztoku kuchyňské soli). A důvod velké obliby a rozšíření tohoto materiálu? Poměrně levná výroba vinylchloridu společně s vynikajícími vlastnostmi jeho polymeru – PVC. Snadno se zpracovává všemi běžnými postupy, od válcování a vytlačování, až po vyfukování, vstřikování, vakuové tvarování a jiné.

PVC má navíc dobrou chemickou a tepelnou odolnost a proto se 50% jeho produkce používá převážně ve stavebnictví včetně vybavování interiérů. Na rozdíl od velmi úzké nabídky dekorů podlah z PVC, kterou jsme znali ještě před 20 lety, si dnes můžeme pořídit v podstatě cokoli. Povrchové imitace různých přírodních materiálů jsou standardem a zároveň prostředkem konkurenčního boje řady vyhlášených výrobců podlahových krytin.

PVC podlahové krytiny výborně tlumí kročejový hluk a dosahují dobrého teplotního vjemu. Oproti laminátovým podlahám jsou výrazně tišší a teplejší. Například pro panelákové byty jsou ideální volbou, kterou oceníte vy i sousedi pod vámi. PVC podlahy se snadno udržují, jsou odolné vůči vodě a také vůči opotřebení (samozřejmě v závislosti na zátěžové třídě). Jsou vhodné pro podlahy s podlahovým vytápěním a jsou antialergenní.

Na rozdíl od linolea se hodí i do vlhkých prostor a odolávají běžně používané čistící chemii. Přitom jde o lehký a tedy i snadno přepravovatelný materiál. Pozor však, bez celoplošného přilepení se snadno vlní a dílce se mohou roztrhnout. Do bytů jsou doporučené krytiny o tloušťkách 1,3 mm a více. Nášlapná vrstva těchto podlah je ochranným filmem, který chrání dekor před poničením, její minimální tloušťka by měla být 0,15 mm. Pro bytové účely je zátěž PVC podlah hodnocena číselnou řadou 21 – 22 – 23 (lehká – střední – vysoká zátěž), pro komerční prostory řadou 31 – 32 – 33 – 34.

PVC podlahy se vyrábí jako heterogenní a jako homogenní. Homogenní krytina se skládá pouze z jedné vrstvy hmoty, která je probarvena v celém svém objemu a je určena do extrémně zatěžovaných veřejných prostor a nebo třeba výrobních hal. Heterogenní PVC podlahy se skládají z několika na sebe nalisovaných vrstev – z vrstvy nášlapné, z dezénu, horního PVC, nosného vlákna a spodního PVC. Jako poslední vrstva pak může být ještě nanesen ochranný prvek (tzv. PUR), není to však běžné a zvyšuje se tak cena krytiny.

Renovace lina

Linoleum a marmoleum

Linoleum je čistě přírodní materiál, který se do nejrůznějších interiérů stále častěji vrací. Kromě toho, že jde o obnovitelný materiál šetrný k životnímu prostředí, je linoleum také antibakteriální, zdravotně nezávadné a tím pádem vhodné i pro alergiky. Díky vysokým zátěžovým třídám se hodí i do extrémně namáhaných prostor. Své uplatnění najde i v kombinaci s podlahovým topením. Pokud rádi vybíráte z velkého množství barev vzorů a jejich kombinací, pak se seznamte také s dvěma konkrétními typy linolea, kterými jsou Marmoleum® a Artoleum®.

Mnoho lidí si plete linoleum s podlahovinami z PVC. Je zde však jeden podstatný rozdíl – linoleum je (na rozdíl od PVC) vyrobené z čistě přírodních materiálů. Základem linolea je lněný olej (odtud název linoleum z latinského originálu) a pryskyřice. Po oxidaci těchto dvou složek vznikne takzvaný linoleový cement, do kterého se přidávají plniva – dřevitá a korková moučka, rozemletý vápenec a přírodní barevné pigmenty. Takto vzniklá hmota se naválcuje ve dvou fázích na jutový podklad a nechá se zrát 4 až 5 týdnů ve vyhřívané komoře. Po vytvrdnutí se na linoleum nanáší povrchová úprava.

Kam se linoleum hodí a proč? Tento velmi odolný materiál (s vysokou hodnotou zátěžové třídy (až 43) se výborně hodí pro extrémně namáhané podlahy škol, nemocnic, obchodů, kancelářských budov i průmyslových či sportovních hal. Linoleum však není vhodné pro vlhké prostory a vstupy do budov. Pro svoje vlastnosti a vzhled je ale linoleum v posledních letech využíváno i do bytů, neboť je teplé, antibakteriální, zdravotně nezávadné a vhodné pro podlahové vytápění. Je ideální pro alergiky, protože omezuje šíření bakterií a mikroorganismů. Je tvrdé, avšak pružné a působí teple. Příjemně se po něm chodí a pohyb po něm je nehlučný.

Renovace lina

Současné podlahové krytiny z linolea rozdělujeme do dvou hlavních kategorií, které byste měli pro správně cílený výběr a nákup této podlahové krytiny znát:

Heterogenní linolea – Skládají se z několika vrstev, které se od sebe odlišují provedením nebo složením. Tloušťka nášlapné vrstvy určuje stupeň zátěže neboli klasifikační třídu. Tyto podlahoviny jsou u některých typů opatřeny tzv. PUR povrchovou úpravou a splňují požadavky pro aplikace v bytové i komerční výstavbě a v lehkém průmyslu.

Homogenní linolea – Mají v celé své tloušťce stejné provedení a složení. Nášlapná vrstva je shodná s tloušťkou podlahoviny. Tyto podlahoviny pak splňují požadavky pro aplikace v objektech s extrémním namáháním, jako jsou školy, nemocnice, obchodní domy, výrobní haly a jiné veřejné prostory.

Údržba a životnost a velkou výhodou linolea je také jeho snadná údržba, protože nepřitahuje prach. Plusem linolea je (například oproti PVC) i jeho delší životnost. Obvykle linoleum bývá už od výrobce napuštěno voskem, který jej chrání proti poškození. Je také odolné vůči opotřebení a vysokým teplotám. Prach a špínu lze snadno a rychle odstranit díky přirozené antistatičnosti materiálu.

Renovace lina

Mezi nejznámější přírodní linolea dneška patří Marmoleum® a Artoleum®. Základními surovinami pro jejich výrobu jsou lněný olej, pryskyřice, korek, dřevitá moučka a barviva. Kromě všech výše zmíněných vlastností navíc Marmoleum® i Artoleum® otevírají doširoka dveře vaší fantazii. Lze z nich totiž snadno navrhnout individuální motivy a vzory v různých barvách.

Technologie řezání vodním paprskem umožňuje realizovat i velmi složité návrhy. Spáry v Marmoleu® i Artoleu® jsou vodotěsné, pokud při jejich svařování využijete příslušné svařovací šňůry. Kontrastní svařovací šňůry přitom mohou být použity jako zvláštní dekorativní prvek. Také paleta barev je velmi široká (u Marmolea® najdete v několika různých řadách přes šedesát a krev). Jednotlivé výrobky a barvy se dají velmi snadno kombinovat tak, aby se celkový vzhled podlahové krytiny hodil do specifického prostředí. Artoleum® je poměrně nová skupina výrobků linolea. Kolekce obsahuje čtyři různé linie: scala, graphic, piazza a sierra. Každý styl má vlastní charakteristiku a může být zdrojem inspirace pro vytváření krásných podlah.

Samostatně či v kombinaci s Marmoleem® může dát Artoleum® podlaze libovolný výraz. Celá série Artoleum® obsahuje více než padesát různých stylů. Jedinečnost podlahoviny Artoleum® pak spočívá také v její struktuře, kdy jsou barvy kladeny vedle sebe a jasně ohraničeny při pohledu z blízka. Při pohledu z dálky se barvy smíchají při zachování charakteristického dojmu.

Marmoleum® i Artoleum® navíc nabízejí zdokonalenou povrchovou úpravu materiálu Topshield, která chrání proti známkám otěru a nahromaděným nečistotám. Topshield nikterak nenarušuje přírodní charakter podlahoviny a nechá plně vyniknout jeho charakteristické vlastnosti, jako je přirozená antistatičnost a nealergenní charakter.

Současná linolea jsou opravdu jedinečná. Kromě mnoha příjemných funkčních charakteristik nabízejí pestrý svět barev a vzorů a nečekaných kombinací. Ve spojení se snadnou údržbou a velmi dlouhou životností stojí přírodní linoleum jako pokrývka vašich podlah opravdu za zvážení.

Renovace lina

Broušení lina, PVC a marmolea

Broušení lina, PVC podlah či marmolea patentovanou metodou DSC (Diamond cleaning system)  nám umožňuje dosáhnout té nejvyšší kvality a efektivity broušení, čištění a leštění. Twister™ je revoluční čistící systém využívající kotouče vyrobené z miliard mikroskopických částeček diamantu, které schod čistí a leští mechanicky, bez použití chemikálií s použitím čisté vody v kombinaci ekologického nano čističe, který se ihned zneutralizuje čistou vodou. Celkový koncept je doporučován za naši stranu propojit s profesionálními a vysoce kvalitními přípravky systému Dr.Schutz®.

Broušení podlah metodou Twister™ je revoluční čistící systém využívající kotouče vyrobené z miliard mikroskopických částeček diamantu, které podlah linoleum čistí a leští mechanicky. Kotouče Twister™ lze použít na většinu běžných přírodních podlah a podlahových materiálů, jako je například marmoleum, linoleum, dřevěné podlahy, PVC podlahy, vinylové podlahy. Kotouče Twister™ promění matný a opotřebený povrch na čistou a zářivě čistou podlahu. Kotouče Twister™ nabízejí přednosti, které ocení jak poskytovatelé čistících služeb, tak majitelé přírodních podlah linoleum a prováděcí firmy.

Renovace lina

Broušení podlah a jak postupovat, dojde-li k poškození či poškrábání lina, PVC, linolea či marmolea?

Akrylát – poškození linolea s touto výrobní úpravou povrchu se řeší následujícím postupem:

  1. Provedeme základní hloubkové čištění povrchu, během kterého dojde také  k chemickému odstranění akrylátové výrobní úpravy povrchu, která bývá mechanicky poškozena nejvíce.
  2. Po základním čištění je nutné nechat otevřený porézní povrch linolea důkladně vyschnout a tzv. vydýchat. Minimální dobou pro schnutí je 12 hodin.
  3. Na vyčištěný a suchý povrch aplikujeme nové ochranné nátěry. V tento okamžik můžeme volit mezi 1-komponentními polymerními nátěry nebo 2-komponentními polyuretanovými nátěry. Pozor: Při volbě nátěru je nutné    se přesvědčit, že je vhodný pro konkrétní typ povrchu.

Renovace lina

PUR (polyuretanová úprava) – v případě poškrábání výrobní PUR (polyuretanové) ochrany povrchu, která je chemicky neodstranitelná, se oprava povrchu provádí takto:

  1. Podle intenzity poškození a hloubky škrábanců se nejprve provede suchá sanace povrchu jednokotoučovým strojem s šedým PU-sanačním padem. Povrch se nasucho tzv. lehce přebrousí. Po suché sanaci se provede mokrá sanace, při které se používá silný základní čisticí přípravek v koncentraci s vodou a mechanické zpracování se provádí šedým PU-sanačním padem podloženým pod jednokotoučový rotační stroj.
  1. Po přípravě povrchu se na čistý a suchý povrch doplní polyuretanový   nátěr. Pro sanaci se musí použít 2-komponentní PU-ochranné vrstvy, které    jsou kompatibilní s výrobní polyuretanovou úpravou a mají k ní dokonalou přilnavost.

Renovace lina

Úklid  podlah

Údržbu PVC podlah, lina, linolea či marmolea doporučujeme provádět  strojovou metodou DSC (Diamond cleaning system) v kombinaci s vhodnými úklidovými prostředky námi doporučených značek Eukula®, Dr. Schutz®, Finalit® či Dezisan® nám umožňuje dosáhnout té nejvyšší kvality a efektivity čištění, čištění a leštění. Twister™ je revoluční čistící a úklidový systém využívající kotouče vyrobené z miliard mikroskopických částeček diamantu, které čistí a uklízí bez použití silných chemikálií s použitím čisté vody v kombinaci vhodného úklidové přípravku Eukula®, Dr. Schutz®. či Dezisan®  nebo Finalit®. Dále je možné pro domácí či jiné prostředí používat systém Spray mop od zn. Dr. Schutz. Celkový úklidový koncept je doporučován za naši stranu na základě našich zkušeností.

Renovace lina

Kvalitní údržba a dlouhodobé udržení dobrého stavu podlahy znamená vždy investici, za kterou požadujeme atraktivní vzhled a trvanlivost po celou dobu používání dřevěné podlah. Trh dnes nabízí opravdu velký výběr, ale někdy chybí po ruce dobrý rádce, který by nám včas doporučil vhodnou  metodiku údržby Vaší podlah linoleum a tak nás v případě potřeby či Vašich dotazů neváhejte kontaktovat. Jsme připraveni Vám sdělit potřebné a praktické informace, které mají dopomoci ke kvalitní údržbě Vašich podlah a její dlouhodobé životnosti a zachování dobrého vzhledu.